Schoonmaak en onderhoud van tapijt

Specialist in vraagstukken rond zachte vloerbedekking

Het grootste probleem dat we in de dagelijkse praktijk tegenkomen als het om de reiniging van tapijt gaat? U zult het misschien niet geloven, maar het is: het reinigen van tapijt zelf. Beter gezegd: het op het juiste moment schoonmaken van tapijt.

Stofzuigen wordt vaak wel gedaan, maar meestal blijft het daar ook bij. Wij adviseren zowel particulieren als ook professionele gebruikers van tapijt om de vloerbedekking geregeld diep te reinigen. Door daar een goed schema voor op te stellen, blijft de textiele vloerbedekking (of het nu wol, kunstgaren of bijvoorbeeld sisal is) veel langer behouden én representatiever.

Allereerst: wat is tapijt?

Tapijt is de verzamelnaam van verschillende textiele vloerbedekkingen, die we ook wel zachte vloeren noemen. De vloer bestaat uit een backing of rug van bijvoorbeeld jute of kunststof, waarop een bovenkant van lussen of polen is aangebracht van textiel: wol, synthetische garen, sisal of katoen.

Tapijt kan ‘kamerbreed’ worden gelegd (van muur tot muur), maar ook dienen als karpet. Dit is een los vloer- of wandkleed. Als vloerkleed gebruikt ligt er vaak een harde vloerbedekking (zoals hout of parket, pvc of laminaat) onder.

Wat kan Hogenet voor uw tapijtvloer betekenen?

Zoals hierboven al aangeven: het is belangrijk om tapijt regelmatig grondig te reinigen. We helpen daar natuurlijk graag aan mee; bijvoorbeeld door het in samenwerking met uw schoonmaakbedrijf opstellen van een goede planning voor schoonmaak van de vloerbedekking. Daarnaast kunnen we die schoonmaak ook zelf voor u doen. Dan weet u zeker dat het goed gebeurt, door gekwalificeerd personeel en met de juiste middelen en machines.

Daarnaast helpen we klanten ook met incidentele opdrachten als het om tapijtreiniging gaat. Zo helpen we bijvoorbeeld bij het verwijderen van hardnekkige fruitvlekken of vlekken van kauwgum. En ook voor loopverkeer, dat zowel op tapijt met lichte kleuren als donkergekleurde vloerbedekking voor vervuiling zorgt.

Poederreiniging

Bij deze droge en relatief eenvoudige methode strooien we machinaal een poeder over de vloer, dat we inborstelen met een speciaal borstelapparaat. Vervolgens zuigen we poeder en vuil op met een stofzuiger met een elektrisch aangedreven borstel aan boord.

De poeders die we hier gebruiken bestaan uit met reinigingsmiddel geïmpregneerde minuscule sponsjes van polyurethaan, of uit biologisch afbreekbare cellulose. We maken het tapijtpoeder licht vochtig, waardoor het poeder het vuil absorbeert.

Bonnet-methode

De zogenaamde Bonnet-reiniging is vooral geschikt als tussentijdse reiniging van uw tapijt. Met de machine die we gebruiken voor de Bonnet-methode reinigen we de top van de tapijtpool. We vernevelen een (duurzame en milieuvriendelijke) reinigingsvloeistof over de vloer, waarna we met een schijfmachine met wollen schijven de vloer bewerken.

Voordeel is dat de top van het tapijt een grondige reinigingsbeurt krijgt (de vervuiling aan de top wordt opgenomen door de schijven), maar de Bonnetmachine drukt zand en ander rommel juist verder het tapijt in. Een grondige schoonmaakbeurt – bijvoorbeeld door sproei-extractie – is nog steeds nodig.

Sproei-extractiemethode

Eén van de technieken die we gebruiken voor de diepe reiniging van tapijt is de zogenaamde sproei-extractiemethode. Met een speciale machine behandelen we uw vloerbedekking, door onder hoge druk water in het tapijt te spuiten. Dat water én het vuil zuigen we daarna meteen op.

Zo spoelen we uw tapijt compleet en grondig.

Impregneren van tapijt (en meubelstoffen)

Hogenet impregneert het tapijt dat we reinigen na afloop altijd met een speciaal product, dat ervoor zorgt dat de vloerbedekking niet meer zo snel vuil wordt. Ook meubelstoffen maken we op deze manier na behandeling vuil- en vlekwerend. Op een duurzame manier, uiteraard.

Verkeerd advies bij tapijt

Ook bij tapijt komen we regelmatig tegen dat gebruikers verkeerd advies hebben gekregen voor onderhoud en schoonmaak. De top-3 van zaken die vaak voorkomen:

  • Niet laten diepreinigen of spoelen
  • Onkundig werken. Bijvoorbeeld door met zogenaamde vlekverwijderaars de vlekken te behandelen. Of door gebruik van te veel water, waardoor het tapijt muf gaat ruiken of zelfs gaat schimmelen.
  • Producten zoals Vanish, ontkalkers of chloorhoudende producten gebruiken. Dit is schadelijk voor het tapijt.
Mike Hogenkamp - directeur Hogenet
Toptip van Mike!
<p><span style="font-weight: 400;">“Bij het schoonmaken van vlekken in tapijt (en ook in meubelstoffen) helpt vaak alleen al als u de vlek direct schoonmaakt met water. Even deppen met een schoon doekje en de vloerbedekking is alweer schoon!” </span><span style="color: #df4b0e;"><b>Meer weten over onze oplossingen voor tapijt (en meubelstoffen)? </b></span><span style="font-weight: 400;">Neem contact op!</span></p>

Snelle service

Directe lijnen en snel direct geholpen worden. Daar streeft Hogenet naar. Wij zijn vrijwel altijd bereikbaar en meestal kan een klus dezelfde week nog worden uitgevoerd. Voor spoedklussen geldt, vandaag gebeld, uiterlijk morgen uitgevoerd. Dit alles zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Contactgegevens

Endepoelstraat 24
6942 GL Didam
T. 0316 220 242
I. www.hogenet.nl
E. info@hogenet.nl

Copyright 2019 Hogenet

error: Content is protected !!