Schoonmaak en onderhoud van linoleumvloeren

Specialist in vraagstukken rond marmoleum en lino

Kras- en glansverschillen zijn wellicht de problemen met linoleumvloeren die veel mensen zo opsommen, als facilitair verantwoordelijke van bijvoorbeeld een school of een sporthal weet u dat er veel meer uitdagingen kunnen opdoemen. Denk bijvoorbeeld aan de opbouw van verschillende waslagen op de vloer, vervuiling van de vloer aan de randen of verpoedering van de vloer, zodat een nieuwe beschermlaag niet meer hecht.

Voor alle problemen rond linoleumvloeren kunnen wij een specialistische oplossing bieden. Hoe?

Neem meteen contact met ons op, dan bespreken we het graag met u.

Allereerst: wat is een linoleumvloer?

Een linoleumvloer (ook wel marmoleumvloer genoemd, vernoemd naar Marmoleum, het merk van de bekendste producent van deze vloeren, Forbo Flooring) is een vloer gemaakt van louter natuurlijke producten. Lijnzaadolie is het belangrijkste en meest kenmerkende ingrediënt van deze vloersoort, die verder bestaat uit hars en kurk of houtmeel, op een rug van jute.

De vloer wordt vaak gebruikt in sportzalen en in scholen, maar ook geregeld in kantoren en openbare gebouwen. Voordeel van deze vloer – naast het ontbreken van kunstmatige stoffen – is de slijtvastheid.

Soms is het moeilijk om een linoleumvloer een pvc-vloer van elkaar te onderscheiden. Een praktische manier om dat toch te kunnen, is om een paperclip te verhitten en die een paar seconden in de vloer te drukken. Zowel lino als pvc zal dan beschadigen, maar er zijn een paar verschillen. Pvc smelt, terwijl linoleum verbrandt. Bovendien krijgt pvc een dieper gat met een opstaande rand.

Maar het belangrijkste verschil is dat pvc onherstelbaar beschadigd raakt, terwijl we een linoleumvloer goed kunnen herstellen. We schuren de vloer en bouwen die daarna weer op. Zo kunt u nog jarenlang van uw linoleumvloer genieten!

Wat kan Hogenet voor uw linoleumvloer betekenen?

Hogenet is preferred applicator van het Duitse topmerk van (vloer)coatings Dr. Schutz. Dat betekent dat onze medewerkers zijn gediplomeerd om de milieuvriendelijke en duurzame producten van deze fabrikant aan te brengen op linoleumvloeren.

We gebruiken sowieso géén chemische producten voor het onderhoud van linoleumvloeren. Vanwege het behoud van de lijnolie in de vloer is het uit den boze om agressieve middelen te gebruiken.

Slijpen met diamant: milieuvriendelijke renovatie van 30 jaar oude vloeren

Toch kunnen we ook linovloeren die 20 tot 30 jaar oud zijn renoveren en herstellen; op een milieuvriendelijke manier welteverstaan. Dat doen we met een speciale slijptechniek. Met een diamanten schijf verwijderen we alle vuile (polymeer)lagen en daarna bouwen we de vloer weer op en brengen die in dezelfde staat als u hem destijds kocht!

Zodoende hoeven we de oude vloer niet te verwijderen. Dit zorgt voor een snellere, goedkopere én milieuvriendelijkere oplossing.

De strijd tegen glanseilanden en randvergoring

Vaak ontstaan op linoleumvloeren zogenaamde glanseilanden. Dit zijn delen van een vloer waar verschillende lagen met polymeer en andere beschermmiddelen op zitten. Deze lagen laten zich moeilijk verwijderen, vooral omdat ze gedurende de tijd steeds harder worden. Grootste probleem is dat het ene stuk van een vloer kaal en versleten is door gebruik, terwijl op andere gedeeltes juist veel lagen zitten.

En juist aan de randen van de vloer – bij de wanden – hoopt het vuil zich op, dit noemen we randvergoring. Wij slijpen alle lagen van de vloer af en voorzien die weer van een juiste beschermlaag. Zo kan de vloer nog jaren mee!

Zeker niet doen bij linoleum!

Zaken die vaak verkeerd gaan bij het onderhoud van linoleumvloeren:

  • Gebruik van chloorhoudende producten
  • Schoonmaak met reinigers met een hoog zeepgehalte
  • Het niet op tijd verwijderen van oude waslagen en het telkens weer aanbrengen van nieuwe lagen. Hierdoor blijft de vervuiling juist onder de waslaag liggen, met op den duur onvermijdelijk verpoedering van de vloer als gevolg.
Mike Hogenkamp - directeur Hogenet
Toptip van Mike!
<p><span style="font-weight: 400;">Zorg voor de juiste doppen onder bijvoorbeeld stoelen en tafels. Die verminderen in bijvoorbeeld klaslokalen geluidshinder sterk. Wij adviseren de producten van </span><span style="font-weight: 400;">Scratch no more</span><span style="font-weight: 400;">.</span></p>

Snelle service

Directe lijnen en snel direct geholpen worden. Daar streeft Hogenet naar. Wij zijn vrijwel altijd bereikbaar en meestal kan een klus dezelfde week nog worden uitgevoerd. Voor spoedklussen geldt, vandaag gebeld, uiterlijk morgen uitgevoerd. Dit alles zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Contactgegevens

Endepoelstraat 24
6942 GL Didam
T. 0316 220 242
I. www.hogenet.nl
E. info@hogenet.nl

Copyright 2019 Hogenet

error: Content is protected !!